Afganistanul canta rock

In Afganistan se intampla ceva incredibil zilele acestea. Un festival rock! Primul din ultimii 36 de ani. Cred ca si gandul ca s-a mai organizat asa ceva in Afganistan suna ciudat, dar sa ne amintim ca hippie trail trecea initial pe acolo, iar afganii se saturasera de cati pletosi vedeau.

Sound Central Festival este un festival al muzicii moderne din Asia Centrala si reuneste trupe de indie rock, punk, funk, death metal si blues din Iran, Uzbekistan, Kazahstan, Pakistan si Afganistan. Locul unde se organizeaza concertele este tinut secret si este, desigur, foarte bine pazit. Mai underground de atat nici nu se poate.

E un lucru extraordinar ca exista astfel de trupe intr-un loc in care muzica a fost interzisa mult timp, nu exista instrumente muzicale moderne si nici macar un public pentru care sa canti. Organizatorii spera ca astfel ii vor convinge pe tineri sa puna mana pe chitari, in loc de arme. Motto-ul lor este ”You’re used to the sound of bombs. Now get used to the sound of metal”.

Aseara citeam ca exista si yuppies in Afganistan, dar sansele ca afacerile lor sa supravietuiasca dupa 2014 nu sunt prea mari.

Sper sa nu dispara totul dupa retragerea fortelor de coalitie. Si sper sa vizitez Afganistanul peste cativa ani. Daca e sa merg pe hippie trail pana la Kathmandu, vreau sa fie ruta originala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.