S-a redeschis Muzeul Marinei din Amsterdam. In sfarsit!

Het Scheepvaartmuseum a fost inchis timp de patru ani pentru renovare, dar se lauda acum cu expozitii virtuale, prezentari interactive si simulari de furtuni sau batalii pe mare. Este primul muzeu din capitala olandeza care si-a incheiat procesul de renovare si modernizare.

Muzeul Marinei este deschis in fiecare zi intre orele 9 si 17, iar biletul costa 15 euro pentru adulti si 7,50 euro pentru copii si pensionari.

E o veste buna pentru cei care vor ajunge in curand in Amsterdam, dar inca nu sunt motive de bucurie si de cumparat bilete de avion. Nu pana in 2013, cand vor fi terminate lucrarile si la celelalte muzee mari.

La Rijksmuseum se lucreaza si poate fi vizitata de fapt doar aripa Philips, unde se gasesc capodoperele olandeze din secolul 17. Nu sunt sanse ca intregul muzeu sa fie deschis publicului inainte de 2013.

La fel se intampla si la Stedelijk, muzeul de arta moderna si contemporana, care isi deschide portile in functie de sezonul turistic. Pe 9 octombrie va fi inchis din nou si redeschis candva prin 2012. Inca din 2004 se incearca modernizarea cladirii, dar procesul s-a prelungit deja cu patru ani din cauza unor probleme cu fundatia noului corp si apoi cu aerisirea acestuia.

Si daca asta nu era de ajuns, in octombrie 2012 va fi inchis si muzeul Van Gogh pentru ca a ajuns sa ii puna in pericol pe vizitatori, dupa cum spune tocmai directorul sau. 75 dintre lucrarile pictorului vor fi mutate la muzeul Hermitage. Spre deosebire de celelalte muzee, Van Gogh se va deschide cu siguranta in martie 2013 pentru ca va implini 40 de ani.

Mi se pare ciudat ce se intampla in Amsterdam si am impresia ca e folosit modelul romanesc de promovare a turismului. Adica modelul in care incerci sa iti filtrezi cat mai mult turistii pentru ca ai prea multi si nu mai faci fata. Desi au muzeele importante inchise sau doar pe jumatate functionale, guvernul olandez vrea sa ii goneasca si pe turistii care nu veneau in Amsterdam pentru cultura. Nu a fost inca luata o decizie clara impotriva cafenelelor in care se vinde marijuana, dar cred ca acest lucru se va intampla dupa redeschiderea muzeelor. Altfel, Amsterdamul ar fi cel mai scump oras mort, iar singurul lucru pe care l-ar mai putea face turistii ar fi sa se plimbe cu vaporasul. Deocamdata, se intampla in Maastricht.

Revenind la Muzeul Marinei, trebuie sa vedeti cum se promoveaza prin social media.

3 Responses to S-a redeschis Muzeul Marinei din Amsterdam. In sfarsit!

  1. Trist, nu stiu daca chiar asta e ideea sa ii goneasca pe turisti, eu zic ca niciodata nu sunt prea multi mai ales ca aduc ceva profit tarii, si de bani nu cred ca sunt saturate prea multe tari dar nu stiu, poate raman la stadiu de zvonuri!
    Eu nu aveam de gand sa vad Amsterdam in 2012, sper sa ajung mai incolo! si nu neaparat pentru muzee si droguri ci pt altceva!sa ma dau cu bicileta prin orasul bicicletelor, sa stau pe iarba si sa admir casele de turta dulce, sa ma duc cu barca, ceea ce ai amintit si tu, sa mananc mancare traditionala, sa beau bere si sa ma plimb prin cartierul rosu, poate sa ajung prin apropiere intr-un loc cu mori de vant sau chiar la festivalul lalelelor! :)

    • alex says:

      Era ironia lui Anthony Bourdain. Cand a venit la noi si nu a fost lasat sa filmeze prin Bucuresti a spus ca Romania are probabil multi turisti si nu mai are nevoie de promovarea facuta de el.

      Dar in cazul coffee shop-urilor, e adevarat. Vor sa scape de cei care vin sa cumpere marijuana si nu ii intereseaza cat pierd. In Maastricht veneau in fiecare an 2 milioane de belgieni si germani care traiesc aproape de granita pentru a-si cumpara droguri mai bune decat ce au ei acasa. Acestia lasau 250 de milioane de euro! Un sfert de milion de euro la un oras cu 120.000 de locuitori si 14 cafenele cred ca era o suma frumoasa. Dar nu ii mai intereseaza asta.

      Nu s-au hotarat inca ce o sa faca in Amsterdam pentru ca au nevoie de carti de identitate pentru a vinde numai cetatenilor olandezi. Si ei spun ca e complicat sa faca buletine tuturor.

      Nu am cautat cifre privind castigurile din Amsterdam, dar daca Maastricht castiga 250 de milioane din 14 coffee shop-uri… In Amsterdam sunt zone cu cate 14 pe fiecare strada.

  2. acum si cu buletinele, daca vrei sa cumperi droguri nu cred ca nu poti agata pe strada o domnisoara sa-ti cumpere pe ‘buletinul’ ei :)))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.