Primul moment al secolului 21

Nu sunt un fan al Parisului. Nu mă atrag muzeele care adună tot ce a putut să fure un popor cuceritor, nu îmi plac bulevardele largi şi identice, mâncarea e prea simandicoasă pentru gusturile mele barbare, iar terasele boeme s-au transformat de mult în atracţii turistice. E adevărat că am un bistro anonim la colţul străzii, dar din motive de buget prefer să îmi cumpăr berea de la supermarket să să o beau în propria gradină.

Sunt alte lucruri care îmi plac şi pentru care nu aş pleca niciodata de aici. De data asta mă refer la tot ce poţi să găseşti într-un oraş mare prin care au trecut toate minţile luminate, mai mult sau mai puţin cunoscute. Fiecare dintre aceşti oameni şi-a lăsat amprenta asupra Parisului şi nu trebuie să ajungi în muzee pentru a le vedea lucrările. Trebuie doar să mergi liniştit pe străzi şi să fii atent la ce se află în jurul tău. Oriunde poţi să găseşti o operă de artă – pe asfalt, pe un stâlp, pe un geam, pe un zid murdar între stenciluri blamate. Nu ignora arta străzii pentru că nu ştii niciodată când te loveşti de semnătura unui geniu.

Mie mi s-a întâmplat pe lângă Sorbonna, aproape de intersecţia dintre Rue Saint Jacques şi Rue des Ecoles. E vorba de un cadran solar realizat de Salvador Dali în memoria pelerinilor care treceau pe aici în drum spre Santiago de Compostela, la mormântul apostolului Iacob. De aceea şi forma aleasă de Dali este scoica, simbolul apostolului, în timp ce flăcarile din locul sprâncenelor reprezintă soarele fierbinte pe care credincioşii îl suportă în timpul pelerinajului.

Cadranul solar a fost fixat în peretele clădirii pe 15 noiembrie 1966, la miezul zilei, momentul fiind considerat primul eveniment al secolului 21. Totuşi, cadoul lui Dali pentru parizieni este doar o operă de artă suprarealistă şi nu a arătat niciodată cu adevărat ora exactă. Sau poate Dali l-a făcut să arate un alt timp.

Click FS pentru fullscreen.

[flagallery gid=8 name=Gallery]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.