In centrul Parisului, departe de turişti

Când ajungi în centrul Parisului, pe malul Senei, privirile îţi sunt atrase fără să vrei de Notre Dame. Îi vezi turnurile de departe şi te grăbeşti să ajungi la ea, fără să te mai uiţi în jur. Poate doar la vânzătorii de cărţi care te fac să te simţi atât de “la Paris”. Şi aşa ajungi să dai din coate pentru un loc mai bun în faţa catedralei, printre miile de obiective şi zâmbete ale amatorilor de fotografii tip yola. Yo la Notre Dame.

Apoi ne îndreptăm hipnotizaţi spre podul cu lacătele iubirii, vedem librăria Shakespeare and Company şi în cele din urmă ajungem să mâncăm la bistrourile pentru turişti din Cartierul Latin şi nu mai apucăm să vedem unde duce de fapt podul ala drăgut din spate de la Notre Dame. Duce pe Ile Saint Louis, sora mai mică a insulei Ile de la Cite, care a ramas blocată undeva în secolul 17 şi unde ajung doar turiştii care au auzit de geniala îngheţată de la Berthillon.

Nici nu ai altceva de făcut aici. Nu ai nici străduţe pe care să te plimbi pentru că singurul bulevard poate fi străbătut de la un capăt la celalalt în mai puţin de 10 minute şi nici obiective turistice cu excepţia unei biserici din 1622 cu un interior imens. Iar restaurantele şi magazinele sunt destul de selecte. Nu prea ai ce să faci şi totuşi ai putea să petreci o întreagă după-amiază la o cafenea, cu soarele în faţă, sau cu o îngheţată în mână şi picioarele atârnate pe malul Senei. De fapt, asta făceau chiar şi cei care îşi permit să meargă la restaurantele de aici, doar că în loc de îngheţată aveau în mână o ţigară bună.

Cei mai fericiţi ar putea să fie probabil gurmanzii pentru că densitatea de magazine cu mâncăruri speciale pare mai mare pe micul şi unicul “bulevard”. Nu lipsesc magazinele cu brânză, vinuri, foie gras, mezeluri fine sau patiseriile, iar dacă nu credeţi că şi un măcelar cu şorţul murdar de măruntaiele unei gâşte poate fi rafinat atunci treceţi pe aici. Pentru o gustare rapidă şi de neuitat vă recomand o boulangerie aflată puţin mai sus de Berthillon, unde am găsit o tartă cu caise şi fistic. Magda o recomandă pe cea cu pere de Normandia.

Ile Saint Louis este cu adevărat o insulă în haosul turistic din centrul Parisului şi aşa va şi rămâne pentru că secolele trec peste ea fără să lase urme. Nu veţi găsi aici lanţuri de magazine sau de restaurante, ci doar un orăşel francez de provincie izolat în timp. Dar cum să nu fi izolat când ai doar două staţii de autobuz într-un oraş în care găseşti o staţie de metrou la mai puţin de 500 de metri de tine oriunde te-ai afla. Aşa că opriţi-vă aici când picioarele nu mai suportă să se ia după traseele din ghidul turistic şi staţi la o îngheţată genială de mango pe malul Senei.

Vă las cu o galerie foto de acolo. Click pe FS pentru fullscreen.

[flagallery gid=2 name=Gallery]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.